Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Eray Önler, dünyada zirai ilaçlama İHA’larının son yıllarda popülerlik kazandığını belirtti ve ekledi: “Zirai ilaçlama İHA’ları, özellikle topografya ve toprak koşullarının uygun olmadığı durumlarda daha kullanılabilir durumda. Klasik yöntemler günümüzde İHA’lara göre artık çok daha pahalı” dedi.

İHA kullanım alanları artıyor

Önler, İHA’ların aynı zamanda operatörünün ilaca maruz kalmasını önlemeyle önemli avantaj sağladığını ifade etti. 2024 yılında dünyada yaklaşık 500 milyon hektar alanın zirai İHA’larla ilaçlandığını aktaran Önler, “Günümüzde zirai İHA’ların kullanımı giderek artıyor. 100’den farklı ülkede 300 binden fazla zirai ilaçlama İHA’sı kullanımda. Zirai ilaçlama İHA’ları hem kullanılan etken maddelerin daha az kullanılmasına ve suyun ekonomik kullanılmasına imkan vermektedir.” diye konuştu.

Su tasarrufuna dikkat!

Önler, son yıllarda arazilerde görülen ve hızlı müdahale edilmesi gereken hastalıklara zirai İHA’ların hızlı müdahale imkanı sağladığını kaydetti: “2024 yılında zirai ilaçlama İHA’larıyla yapılan uygulamalarda yaklaşık 47 bin ton etken madde (kimyasal) tasarrufu sağlandı. Klasik yöntemlerle yaptığımız ilaçlamalarda yaklaşık dekarda 25 litre su atarken, zirai ilaçlama İHA’larıyla bu miktarı yüzde 95 oranında azaltarak, 1 litreye kadar düşürebildiğimizi yapılan çalışmalardan görüyoruz. 2024 yılında 210 milyon ton su tasarrufu sağlandı. Bu miktar 390 milyon insanın yıllık su tüketimine eşdeğer bir tutar.”

Kaynak: Dünya Gazetesi