Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14.00’te ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. TCMB’nin ekim faiz kararı piyasa beklentisi doğrultusunda yedinci ayda da yüzde 50’de sabit tuttu.

Politika faizi, enflasyonun üstünde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ekim tarihinde eylül ayı enflasyon verilerini açıklamıştı. Eylülde TÜFE yüzde 2,97 artarken, yıllık bazda yüzde 49,38’e gerilemişti. Böylelikle yıllık TÜFE 14 ayın ardından ilk kez yüzde 50’nin, 2021’den sonra ilk kez politika faizinin altına inmiş oldu.

Politika faizi, Mart 2024’ten bu yana yüzde 50

Eski TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan‘ın ayrılmasıyla yerine o dönem yardımcısı olan Fatih Karahan gelmişti. TCMB Başkanı Fatih Karahan, Şubat 2024’tekiBaşkan olarak katıldığı ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz yüzde 45’te sabit tutmuştu.

Ancak, 31 Mart yerel seçimlerinden önce sabit tutması beklenen faizi mart ayında “enflasyon görünümündeki bozulma” gerekçesiyle sürpriz bir kararla yüzde 50’ye yükseltilmişti.

Merkez Bankası Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında da faize dokunmayarak yüzde 50’de sabit bırakmıştı.

Merkez Bankası faizi sabit tutarken, PPK metinlerinde “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi yer almıştı. Ancak son metinde bu ifade “Para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı” sözleriyle değiştirilmişti.

Ayrıntılar geliyor…

Kaynak: Dünya Gazetesi