İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve S&P Global tarafından hazırlanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekim ayında 45,8’e yükselerek sektördeki daralma hızının yavaşladığını ortaya koydu. Ancak endeksin 50 seviyesinin altında kalması, faaliyet koşullarında hâlâ bir bozulma olduğunu ortaya koydu.

Eylül ayında 44,3 olarak ölçülen endeks, pandemiden bu yana en düşük seviyeye işaret ediyordu.

Sektör performansının nisan ayından bu yana düşüş eğiliminde olması, piyasa koşullarının zorluğuna ve talepteki yavaşlamaya bağlanıyor. Bu zorluklar, toplam yeni siparişlerin ve ihracat siparişlerinin zayıf kalmasına neden oldu.

Sektörde üst üste yedinci ayda da üretim daralması gözlenirken, düşüş oranları eylül ayına kıyasla hafifledi. Ancak TL’nin zayıflığı maliyet artışlarında belirleyici olmaya devam etti.

Gıda hariç tüm sektörlerde üretim düştü

PMI verilerinde olumlu gelişme gösteren tek sektör, gıda ürünleri oldu. Üretim, yeni siparişler ve istihdamın büyüdüğü bu sektör haricinde, diğer sektörlerde daralma yaşandı. Özellikle ağaç ve kağıt ürünlerinde görülen daralma, Covid-19 pandemisinin ilk döneminden bu yana en yüksek oranda kaydedildi. En hızlı daralan alt sektörler arasında giyim, deri ve tekstil ürünleri yer aldı.

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Üretim, yeni siparişler ve istihdamdaki zayıflamanın ekim ayında hafiflediğini; ancak sektördeki talep baskısının hâlâ sürdüğünü” belirtti.

Harker, ayrıca, firmaların girdi stoklarını son dört buçuk yılın en yüksek seviyesinde azalttığına dikkat çekerek enflasyonist baskıların azalmasının büyüme önündeki bazı engelleri hafifletebileceğini ifade etti.

Kaynak: Dünya Gazetesi