Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurulan ve kapanan şirket sayılarına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, Eylül 2024’te kurulan şirket sayısı yıllık bazda yüzde 6,7 azalırken, kapanan şirket sayısında yüzde 7,8 artış görüldü. Aylık bazda ise kurulan şirket sayısında yüzde 10,5’lik bir artış kaydedildi. Kapanan şirket sayısı da bir önceki aya göre yüzde 19,4 artarak dikkat çekti.

2024’ün ilk dokuz ayında kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 23,1 oranında artış gösterdi.

Kurulan ve kapanan şirketler

TOBB verilerine göre, Eylül ayında kurulan şirketlerin yüzde 86,5’i limited şirket, yüzde 11,1’i anonim şirket ve yüzde 2,4’ü kooperatiflerden oluştu. Bu dönemde, İstanbul’da kurulan şirketler toplamın yüzde 36,9’unu oluştururken, Ankara yüzde 10,8 ile ikinci sırada yer aldı.

Eylül 2024’te Ardahan’da hiç şirket kuruluşu gerçekleşmezken, kurulan şirketlerin sermayeleri bir önceki aya göre yüzde 76,2 oranında artış gösterdi.

Sektörel dağılım

Eylül ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin çoğunluğu ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde yer aldı. Toptan ve perakende ticaret ile motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı en fazla şirket kurulan sektörlerden oldu. Kapanan şirketler arasında da aynı sektörler öne çıktı.

Yabancı ortak sermayeli şirketler

Eylül 2024’te kurulan 658 yabancı ortak sermayeli şirketin en büyük kısmı Türkiye, İran ve Almanya ortaklı olarak kuruldu. Yabancı sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 74,5’i yabancı ortak payına sahipti.

Kaynak: Dünya Gazetesi